Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.
Artista alemany amb una llarga trajectòria d’instal·lacions audiovisuals i publicacions, Jan Mech és media artist, músic i performer. Les seues obres, composicions per a videocreadors i peces escenogràfiques s’han vist i/o exposat en espais com Artists Space (Nova York), Collegium Hungaricum i Fabrik Potsdam (Berlín), Tate Modern (Londres), Centre Pompidou (París) o la Fundació Antoni Tàpies (Barcelona).
La peça que l’artista Jan Mech ha creat especialment per l’Antic Molí d’Oli d’Ulldecona consta d’una composició musical, que sona en un sistema de 10 altaveus, i d’un text de l’escriptor romàntic alemany E. T. A. Hoffmann (1776-1822), escrit amb guix al terra de l’espai expositiu.
La peça musical es basa en els dos sons que l’artista ha trobat més significatius en els seus passejos per Ulldecona: el dels trens que passen i el cant dels ocells. Amb aquest material sonor com a base, de vegades enregistrat directament del natural, d’altres simulat per mitjans electrònics, combinat també amb sons instrumentals (violí i bateria), Mech ha creat una peça musical que podríem descriure com una peça musical instal·lada, una forma d’escolta singular, que es diferencia tant del concert com de l’àlbum que l’oient pot endur-se a casa seva. Aquesta modalitat de composició musical permet adaptar la peça a l’espai on necessàriament serà escoltada. Així, Mech juga amb la distribució dels sons a l’espai, i amb el diàleg entre els sons de la peça i els de la realitat. El fet que la peça soni al costat de les vies del tren i de que hi hagi ocells que piulen al carrer, fa que l’oient pugui sentir a la vegada la música i aquell estímul que ha portat a l’artista a crear-la.
El text d’E. T. A. Hoffmann, extret de la novel·la Der Sandmann (traduïda al castellà com El hombre de arena), parla de la impressió que dominava l’artista mentre treballava en la peça, i dóna al visitant una de les claus possibles per relacionar-se amb aquesta composció musical. Mech porta anys investigant, a la seva obra, la relació entre el text i l’escolta. En aquest cas, posa de manifest la insuficiència de les paraules, expressada precisament en paraules, en combinació amb una peça musical que en prescindeix completament.
Nora Haddad ha col·laborat en aquesta peça com a intèrpret de bateria.
Amb la col.laboració de l’Ajuntament d’Ulldecona