Tradició i contemporaneïtat a Eufònic 2014

Llorenç Barber va inaugurar Eufònic 2014, junt amb Rossend Aymí, amb una sintonia per a campanes que es va tocar simultàniament a la catedral de Tortosa i a Vinaròs. És impossible de traslladar a l’entorn urbà la intangibilitat d’una peça com aquesta, però Barber -artista sonor, musicòleg i campanòleg – inaugurarà Eufònic Urbà portant a Arts Santa Mònica una peça especial que es tocarà amb campanes instal·lades dins el claustre de l’edifici. Podrem comprovar l’impacte que té el seu concepte paisatgístic de la música i la potència artística d’una proposta absolutament fascinant. Una mostra de tradició que dialoga perfectament amb les generacions més joves d’artistes sonors presents al festival.

També dins aquesta vessant de recuperació de tradicions que a vegades té l’art sonor més arrelat a la terra, hi trobem Jaume Vidal que portarà més enllà “Lo so parlat” que ja va començar a desenvolupar a Eufònic 2014: uns programes de ràdio semiconduïts que es construeixen a partir del relat de la memòria del so dels oïdors, recuperant sons arrelats en l’espai i restablint la dissociació entre memòria visual i sonora, amb entrevistes i reflexions al voltant d’aquesta.

Instal·lats en la més radical modernitat tenim a MobilityLab, el laboratori d’investigació que relaciona les pràctiques creatives amb l’evolució de les xarxes digitals. Especialment creada per a l’ocasió, portaran a l’Arts Santa Mònica una nova lectura de la seva eina tuitificadora: “Deltabox”, una instal·lació interactiva de petit format que traslladarà sensacions de l’ambient natural del Delta, monitoritzant les característiques de l’aigua i convertint aquestes dades en un paisatge sonor.