Instal·lacions i accions sonores i/o visuals

A Eufònic hi ha espai per a intervencions especials en l’espai amb instal·lacions i accions creades especialment per a l’ocasió, i per tant impossibles de ser vistes i viscudes fora del context del festival.

Les instal·lacions i exposicions són sovint camp abonat per a l’experimentació pura però col·locant un focus important en la recepció i en lo paper de la visió i l’escolta. En este sentit les peces de Lolo y Sosaku (duet format per un argentí i un japonès establerts a Barcelona, ben coneguts per les seues col·laboracions amb Sónar) són d’una accessibilitat desarmant. A Eufònic ocuparan l’espai de Lo Pati (Amposta) per construir ambients de sorollisme acústic on lo silenci hi juga un paper important, on també verem lo treball de les videoartistes Tana Garrido i Julia Martos, seleccionades en la convocatòria de residències artístiques conjuntament amb Lo Pati, que presentaran “Aproximaciones a un reflejo involuntario”, una instal.lació visual que juga amb lo concepte de la il.lusió de lo real, del simulacre i la representació. Igualment, al Centre d’Art d’Amposta es presentarà també la instal.lació visual interactiva de Xavi Montojo i Alba G. Corral, “Fractal City Project”.

Edu Comelles, guanyador de la convocatòria de residència artística compartida entre La LABoral de Gijón i el Centre d’Art Lo Pati, presentarà “Paisatjes impossibles”, una instal·lació sonora generativa que pretén mostrar un paisatge inventat a partir d’enregistraments de camp o paisatges sonors de diferents llocs i geografies. Edu ha estat a Astúries i ha presentat la instal.lació a LABoral; la primera setmana de setembre s’instal.larà a Balada, a la residència de Lo Pati, a on desenvoluparà nous elements que donaran una nova dimensió a la peça, que es podrà vere al Museu de la Mar de La Ràpita.

L’acció més ambiciosa –i alhora intangible- que es presenta a Eufònic 2014 serà la protagonitzada pel compositor i experimentador sonor valencià Llorenç Barber i el compositor i organista tortosí Rossend Aymí, creant una sintonia per ser interpretada amb les campanes de la impressionant basílica-catedral de Santa Maria de Tortosa i l’església Arxiprestal de l’Assumpció de Vinaròs, simultàniament en les dos ciutats, que conformen l’eix que creua el sud de les Terres de l’Ebre.

L’artista Jaume Vidal planteja una acció sonora que prendrà forma a les ones de l’emissora local Amposta Ràdio: “El so parlat” és una sèrie de programes semiconduïts que es construixen a partir del relat de la memòria del so dels oïdors, recuperant los sons arrelats en l’espai i restablint la dissociació entre memòria visual i sonora.

Finalment, Martí Ruids, investigador sonor responsable de la sorprenent acció sonora amb les ovelles a Eufònic 2012, instal·larà unes campanes tubulars autòmates i hidràuliques en una de les muscleres dels Alfacs, on lo moviment de les tranquil·les aigües de la mar interior decidirà les notes que sentiran los visitants de les rutes turístiques de la badia més gran del Delta de l’Ebre.