Sala Sintètica: un entorn virtual 3D

En la darrera edició d’Eufònic vam arrencar un nou espai, Sala Sintètica, un entorn virtual construït sobre la plataforma Decentraland que naixia amb la intenció d’acollir propostes full 3D que no es podrien veure en cap altre lloc que no fos un espai virtual. Seguint l’estrena dels reconeguts artistes Playmodes en l’entorn virtual amb “Beyond” l’agost de 2020, a Eufònic Urbà es presenta un nou i remodelat “edifici”, dos pavellons que acullen “Memories reloaded” de Marta Verde i “Franja” d’Anna Carreras i un espai relacional (a falta de bars oberts, clar!) amb gandules per veure streamings. Un espai que permet passejar-s’hi des del sofà de casa, en confinament o no, sense limitacions horàries ni fronteres físiques. Si ha tancar-se el món, elles sobreviuran.

A Eufònic 2020 Marta Verde va “ocupar” l’església del Castell d’Ulldecona amb “Memories”, una peça site-specific que materialitzava el fet imperceptible i la memòria interna oculta de l’espai. Creada i mapejada sobre la paret escantellada de la capella, que acumula les marques del temps, la peça basculava entre els tons blaus i blancs, revelant el fet invisible i escoltant el fet inaudible mentre dialogava amb la banda sonora creada a partir de gravacions de camp dels voltants del castell per part de la mateixa artista. Ara, “Memories reloaded”, lluny de recrear la planta rectangular amb volta de canó de la capella, “arrenca” la paret d’Ulldecona i la trasllada a la planta baixa de la nostra Sala Sintètica.

Anna Carreras, artista digital i programadora creativa, s’estrena a Eufònic amb “Franja”, una col·lecció de peces que construeixen sistemes complexos que creixen i evolucionen, que s’inspiren i parlen dels imaginaris propis i dels paisatges personals de la franja del Matarranya: dibuixen i parlen d’arbres, de sarments, d’argelagues, de rostolls, de tietes fent ganxet i àvies jugant al guinyot, recollint en cada píxel i iteració els ingredients, aromes i essències de l’entorn. Construeixen, en llenguatge màquina, un apassionant viatge de la terra al codi.

SALA SINTÈTICA EUFÒNIC