Varvara & Mar: “Tree of Hands” + “WiFipedia”

Tree of Hands (2015)

Tree of Hands crea una il·lusió digital immersiva i un paisatge misteriós, que flirtreja amb les idees sobre l’antropocè. El paisatge post-humà parla de les pors d’avui en dia: l’augment del nivell del mar, lo perill i la inseguretat de la tecnologia i els efectes imprevisibles de la natura i la biotecnologia en nosaltres mateixos.

Intentem imaginar-nos les conseqüències de la modificació genètica. Sabem que els efectes són desconeguts, però Varvara & Mar han decidit crear un arbre genèticament modificat, o un arbre humà, amb mans en lloc de fulles, on totes les mans són creades pel públic a través del sensor, i memoritzades i traslladades a l’arbre.

WiFipedia (2015)

L’estiu del 2015 Varvara i Mar van portar a terme nombrosos escanejos de xarxes a Tallin, tant a peu com en bicicleta. En total van enregistrar 23.893 xarxes. Com que el seu interès és explorar la informació urbana i la densitat de la xarxa, el projecte parla del paisatge digital de la ciutat i de la comunicació invisible que s’estableix entre els seus habitants.

Mitjançant una eina desenvolupada per ells mateixos que els permetia descobrir les comunicacions sense cables al seu voltant van registrar totes les xarxes, noms, adreces i geolocalització. I va ser sorprenent descobrir la quantitat d’informació que flota en l’aire, que es podria utilitzar per usos socials, culturals o estudis etnogràfics: mirant aquestes adreces, fàcilment es podia deduir quines corresponien a zones de negocis o residencials, barris benestants o no.

La gent tendeix a personalitzar les seves xarxes i WIFI, intentant ser creatius, comunicatius o expressius. Aquí, les contrasenyes de 32 caràcters es converteixen en un mini-Twitter, que permet als artistes relacionar aquest fenomen fent públics els noms de les xarxes i les seves localitzacions, buscant el sentit entre les comunicacions de la població, revelant una gran fotografia de la ciutadania i el paisatge digital de la ciutat.

Biografia

Varvara Guljajeva i Mar Canet treballen com a duo artístic des del 2009, amb un ús i desafiament molt particular de la tecnologia i la relació d’aquesta dins del món de l’art i del disseny. Mostrant les seves obres en un gran nombre d’exposicions, fires i festivals de caràcter internacional, el 2014 van ser seleccionats per Google com un dels 3 millors equips d’artistes electrònics del món, comissionant -entre el gegant tecnològic i el centre d’art Barbican de Londres- la creació d’una nova obra d’art per a l’exposició Digital Revolution.


 

Inauguració divendres 19 agost | 20:00h
Centre d’Art Lo Pati (Amposta) | Es podrà visitar fins l’11 de setembre