Eufònic 2023: dates i primers artistes confirmats

A Eufònic 2023 estem de bones: anunciem les dates d’aquest any (recordeu: del 24 al 27 d’agost, a La Ràpita, Amposta i Tortosa i altres poblacions de Terres de l’Ebre!), i sumem ja els primers noms del cartell. 15 artistes entre actuacions i instal·lacions, que suposen un terç del line-up.

El Pavelló Firal i el Centre d’Art Lo Pati prenen protagonisme en aquesta primera tongada de noms: l’electrònica frenètica dels congolesos Kokoko! (a la foto) -cantada en una mescla d’idiomes i amb el ritme ancestral com a motiu- en contrapunt amb la francesa Flore, una altra visió de l’electrònica, entre el bass i la psicodèlia, amb el treball visual de WSK. També allí tindrem el tecnopop de la xilena establerta a València Soledad Vélez (l’estimem!), amb un nou disc a Subterfuge que ens fa volar.

L’Església Nova acollirà el folk deconstruït de la basca Verde Prato, un dels grans noms de la revisitació contemporània del folklore (spoiler alert: a Montsònica hem dedicat un programa sencer a això!). I el Mercat Vell apunta algunes de les línies d’aquest any: la poesia a ritme d’electrònica industrial de Da::ma (el projecte del poeta David Caño i el músic Mauri) i el pop hipertecnològic de Hadren, nova promesa de l’escena barcelonina que no entén d’etiquetes. A més, dos projectes de live coding: el britànic Sam Aaron, que torna a Eufònic després d’aquella mítica sessió de techno algorítmic, i el barceloní QBRNTHSS, amb més ambient sorollós i ritmes trencats.

A Eufònic sempre hi ha totes aquelles propostes que relacionen la creació artística amb l’entorn. De moment, us podem parlar de la instal·lació principal d’aquest any, la noruega Jana Winderen, que ocuparà el magnífic Centre d’Art Lo Pati d’Amposta amb una proposta sonora comissariada per Arnau Horta que beu del so de les aigües del Delta. De manera pràcticament oposada, el mestre Antoni Arola farà créixer el carrer més estret de la Ràpita, el carreró de Missa, amb una peça lumínica que convidarà a deixar-nos guiar per la llum.

Més treballs al voltant de l’aigua? Les propostes en residència artística a Balada, sorgides de la convocatòria Eufònic / Lo Pati, aprofundeixen en aquesta relació: la portuguesa instal·lada a Catalunya Joana Moher pretén “cartografiar” les aigües; la irlandesa Jo Kimmins presentarà una peça de vídeo immersiu i aquàtic; i l’ampostina Llúcia Pla amb la bilbaïna Maria Grandmontatge investigaran sobre allò que tothom sap de nosaltres (i que tothom ens recorda), les hores dels mosquits. Totes elles es veuran al Matadero de La Ràpita, nou espai que arrencàvem l’any passat.

L’última incorporació al tema aquàtic és un dels projectes nous d’aquest any: en col·laboració amb Agencia Cultural Española, hem convidat l’artista navarresa Merche Blasco -fins fa res establerta a Noya York, i ara a Berlín- a treballar durant tres setmanes a la porta del Delta. I ho farà al Llac de l’Encanyissada per intentar esbrinar què ens desperten i què amaguen les aigües baix dels nostres peus.

I acabem amb més música: el diumenge final, després de la nostra tradicional cloenda vora la platja en horari de vermut, ens aliem amb els amics de les Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona per tancar l’estiu a ritme de punk makinero i electrònica rural amb Nerve Agent, una banda d’Albacete que porten tota l’actitud necessària per fer front als moments en què vivim.

La resta de programació s’anunciarà aviat, així com els primers abonaments a la venda. Ganes d’Eufònic, xeic!