Eufònic no vol ser només un espai d’exhibició de noves propostes artístiques, sinó un lloc de trobada entre creadores experimentades, creadores ja formades i creadores principiants: un programa formatiu amb una connexió intrínseca amb el paisatge del Delta de l’Ebre i les seves particularitats, presentant un seguit de propostes dirigides, per una banda, a artistes i creadores que cerquen adquirir nous coneixements o perfeccionament en els seus camps d’interès i, per l’altra, a joves i persones adultes no iniciades. Un lloc de trobada amb la creativitat i el context com a elements vehiculadors.
A Eufònic Campus 2024 es torna a parlar de fonografia i paisatge amb un taller impossible de ser viscut fora del festival. L’artista canadenca crys cole, que posa tota l’atenció en les delicades textures microsòniques dels ambients sonors mínims que ens envolten, proposa trobar els límits de l’audibilitat i la intencionalitat al territori. En aquest taller de dos dies en col·laboració amb SGAE, l’artista establerta a Berlin proposa explorar les possibilitats que ofereix l’escolta com una eina de composició; una escolta atenta i compromesa amb la dimensió sonora més íntima i imperceptible del món així com amb la consciència i agència del cos de l’oient. Serà al llarg de dos dies: dijous 11 i divendres 12 en diversos del Delta de l’Ebre.
Riccardo Massari, a qui haurem escoltat a Gandesa interactuant amb una pianola, és titulat al Conservatori Reial de la Haia. Proposa un taller dissabte 13 de juliol a les 18:00 h al Centre d’Art Lo Pati, juntament amb Maria Morera Casablancas, per a xiquets i xiquetes dedicat a la composició musical amb paper perforat, la tècnica en la qual es basa el funcionament del piano mecànic.
María Castellanos i Alberto Valverde, artistes i tecnòlegs, centren la seva pràctica conjunta en les relacions entre éssers humans, no humans i màquines, centrant-se en l’estudi dels límits sensorials humans i en la creació de complexos sistemes de comunicació interespècies entre humans i plantes. Hauran estat dues setmanes treballant en ple Delta i ens exposaran les experiències, els resultats i què esperen de tot això divendres 12 de juliol a l’Escola d’Art i Cultura de Tortosa a les 10:10 h en el programa d’Eufònic PRO.
Els tocs de sirena de les cooperatives arrosseres han marcat el pas del temps durant moltes dècades, i la de la Càmara és l’última que es conserva: reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial, és un dels pocs senyals que ens recorda que vivim en un món que, encara, és a la nostra mida. Blanca Regina ens proposa una acció participativa divendres 12 de juliol a les 18:oo h que parlarà d’allò que ens defineix com a comunitat i de la importància de preservar elements així. Només cal que porteu el vostre mòbil.