Canvi de dates per a una edició que vincularà ciència, art i patrimoni
Enguany ens avancem en el calendari i celebrarem la nostra 13a edició del 4 al 14 de juliol en diferents espais naturals i patrimonials de les Terres de l’Ebre amb una programació que estrenyerà el vincle entre art i ciència, i la seva relació amb les preocupacions mediambientals, el patrimoni natural i les gastronomies del territori. Tot seguit us fem un tastet de la programació i dels nous projectes per a aquest 2024: Eufònic Terra, BotCamp i Co-Vision.
Instal·lacions artístiques
El Centre d’Art Lo Pati d’Amposta estrenarà la nova instal·lació sonora de l’artista i compositor holandès Edwin van der Heide, una peça immersiva creada amb vàlvules d’aire comprimit que prescindeix dels altaveus per a activar l’espai a través del ritme. A Tortosa i Ulldecona es veuran “El jardí de les delícies” d’Anna Rierola, una peça d’art digital que recrea l’obra homònima de El Bosco a partir d’imatges recopilades per l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, i el col·lectiu format pels científics Vanessa Balagué i Pablo Sánchez amb l’artista Alba G. Corral i els estudis creatius Playmodes i SHOOK Studio estrenaran “Thalastasi. La simfonia de l’oceà que il·lumina els invisibles”, una peça que remarca els microorganismes marins per entendre la vida a la Terra amb codi generatiu, disseny 3D i elements visuals i sonors basats en l’ADN del microbioma marí global.
Artistes en residència
Podrem veure també els resultats de la 13a edició de les Residències Creatives Eufònic / Lo Pati: “Fonópteros”, del madrileny Miguel Aparicio, una instal·lació sonora d’insectes robòtics que recrearà el paisatge sonor aquàtic i terrestre de diferents espais del Delta; i “Santuario”, de l’asturiana Alba Matilla, una instal·lació amb formes de videojoc creat a partir de fotogrametries del paisatge de l’Ebre.
Sostenibilitat creativa
En el marc de la 4a convocatòria STNBL, adreçada a la recuperació de treballs ja produïts, donarem una segona vida a “Human Learning”, d’Eneritz Tejada, una peça de dansa poc normativa que incorpora dispositius tecnològics; també a la instal·lació “Òrbita #3.5 | Una pell distant”, de Núria Nia i Citlali Hernández, un diàleg entre la microbiota humana, dades personals que habiten a Internet i els algoritmes que operen en la producció de cossos i subjectivitats contemporànies; i a l’impactant directe audiovisual “Dins de la llum”, de PoleTwo, duet d’artistes barcelonins que juguen amb els sentits a través de la saturació de la llum i la foscor.
Presentem Eufònic Terra
Obrim una nova línia de programació que reforça el caràcter paisatgístic del festival i vincula dos elements únics de les comarques de l’Ebre: l’oli i la clementina, productes protegits i motors de l’economia de la zona. La programació d’Eufònic Terra, entreteixida en la programació general del festival, proposarà una sèrie d’accions sonores site-specific i actuacions musicals en espais singulars com cooperatives d’oli, camps d’oliveres i gastronomies ebrenques, algunes d’elles en noves localitzacions de l’interior de la comarca del Montsià com La Sénia o Godall. Una celebració de la singularitat del territori en un projecte que aposta pel talent local, potencia la innovació i impulsa la inclusió.
BotCamp: unes “colònies digitals”
Del 5 al 7 de juliol, al petit poble de Bot (La Terra Alta), celebrarem la primera edició del projecte BotCamp al voltant de les automatitzacions, els bots i el codi generatiu. Quatre mentores representatives del millor art digital fet a Catalunya –Alba G. Corral, Anna Carreras, Antònia Folguera i Irma Vilà– comandaran el projecte. Les inscripcions per a participar-hi, incloent dues nits d’estada en un alberg situat en un antic molí, s’obriran el mes de maig.
Co-Vision – Cartografiant el patrimoni natural
En paral·lel a la celebració del festival, unim forces amb set festivals europeus en el projecte Co-Vision, que té com a objectiu coproduir continguts culturals al voltant dels reptes ambientals i amb la participació de ciutadania, artistes i entitats locals. Abordarem des del fet artístic qüestions tan importants com els efectes de l’emergència climàtica en el nostre dia a dia i en què consumim, així com en el patrimoni natural del territori. Els altres festivals europeus que participen en aquest projecte són Videocittà (Itàlia), Transilvania Trust (Romania), KIKK (Bèlgica), LAB852 (Croàcia), ADAF (Grècia), Rencontres Audiovisuelles (França) i Signal (República Txeca).
>> La 13a edició d’Eufònic incorpora una figura nova, un comissari molt jove, de 13 anys: nascut amb el festival i assidu de les propostes més iconoclastes de les últimes edicions, Llibert Espuny és també el protagonista de la imatge d’aquesta edició, obra de l’estudi barceloní wearejoin, en un treball que reforça el caràcter únic i intransferible d’Eufònic.
>> Pròximament anunciarem tota la programació d’Eufònic i el nou format d’Eufònic Pro, que se celebrarà els dies 11 i 12 de juliol a l’Escola per l’Art i la Cultura de Tortosa i al Casal Tortosí.