Neix Montsònica: nou projecte a l'interior del Montsià
Del 8 a l’11 de juny, les poblacions d’Ulldecona, Freginals, La Galera, La Sénia i la pedania La Miliana acolliran la primera edició de Montsònica, organitzada per Eufònic: quatre dies d’activitats musicals i performatives a l’interior del Montsià amb què volem establir un diàleg entre tradició i contemporaneïtat, entre música, patrimoni immaterial i pràctiques artístiques, amb l’objectiu de visibilitzar la diversitat rural i fugir de la visió urbanocèntrica.
La programació de Montsònica revisitarà les tradicions i costums del territori –com el ball de mantons o la fauna i paisatge propis de la zona– des d’una perspectiva contemporània a través d’actuacions musicals, accions sonores que reinterpreten la veu, la paraula i la memòria oral, performances de cos i moviment, i xerrades al voltant de les diferents concepcions de ruralitat i de perifèria artística i creativa. Tot això a espais singulars com la Barraca de Quicolis (Freginals), la Bassa del Montsià (Ulldecona), el Safareig de la Plaça (La Sénia) o la Torre de La Galera.
Música tradicional revisitada
Tindrem a la compositora, cantant i guitarrista valenciana Sandra Monfort que travessa la tradició des de la carícia de l’electrònica i la poesia. La Maria, jove fenomen de la cançó valenciana, presentarà el seu primer treball, “L’Assumpció”, fusionant de manera harmònica la instrumentació tradicional i l’electrònica. I Cherman DJ, fundador del segell musical Folcore Records, farà una sessió en la qual barrejarà diferents subgèneres del folklore electrònic.
Accions de música i poesia
La poeta de Manlleu Raquel Santanera s’aliarà amb la violinista Coloma Bertran en una actuació íntima i delicada que reflexiona sobre el caràcter perifèric de la veu. A ITW, un músic experimental de Benicarló també conegut com Into the Waves, li hem proposat treballar amb un poeta ebrenc, el senienc Joan Todó, per crear una peça única.
Performances sonores
L’artista reusenc Arnau Casanoves oferirà una exploració de les connexions biològiques entre la música d’arrel, la tecnologia, l’aigua i les plantes pròpies del territori. La percussionista Núria Andorrà, col·laboradora de Refree o Agustín Fernández entre molts altres músics, interpretarà “A sola”, un set circular format per pedres, fustes, pinyes, un bombo i altres instruments de percussió.
Cos i moviment
Al barceloní Toni Jodar, ballarí, performer, coreògraf i “explicador” de dansa, li hem proposat partir de l’imponent ball de mantons d’Ulldecona i “travessar-lo” en una peça que comptarà amb la complicitat de la Banda de Música d’Ulldecona. Artistas Salchichas (Maria Camila Sanjinés i Manel Quintana) presentaran “Hablar con las plantas para llegar a un paisaje”, peça immersiva on els espectadors interactuaran amb el paisatge gràcies a uns dispositius sonors que dicten ordres específiques. I Marga Socias, creadora que cavalca entre el teatre experimental, la narrativa oral i el xamanisme ancestral, ens portarà d’excursió en diumenge matí tot buscant l’axis mundi de les construccions de pedra seca a Freginals.
Xerrades sobre ruralitat i perifèria artística
Montsònica acollirà també tres xerrades i espais de debat al voltant de la ruralitat i de com encaixen(m) les propostes des d’una perspectiva perifèrica. La gestora cultural Clàudia Murall (Lo Planter, Tortosa), el director del festival Embarrat (Tàrrega) Jesús Vilamajó i Agustí Vericat, organitzador de les famoses Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat, parlaran sobre els espais i la memòria en les propostes culturals en les ruralitats catalanes. Anna Zaera, directora del festival Rihihiu de Santa Bàrbara i l’activista Llorenç Sorlí, d’Enraonem-nos i especialista en dificultats del col·lectiu LGTBI al món rural, parlaran sobre pràctiques perifèriques des d’una perspectiva no només geogràfica. Les dues xerrades estaran moderades per la gestora cultural Marta Oliveres. A més, la percussionista i compositora lleidatana Núria Andorrà i el director de Fira Mediterrània de Manresa, Jordi Fosas, parlaran sobre la reinterpretació del folk i la música tradicional.
Anireu trobant tota la informació AQUÍ