Eufònic Urbà 2015

Eufònic el festival dedicat a les arts sonores i visuals, que se celebra a finals de l’estiu a Terres de l’Ebre, torna a Barcelona amb la seva extensió urbana. Eufònic Urbà s’instal·la a l’Arts Santa Mònica els dies 10, 11, 12 i 13 de desembre, amb una selecció de les millors accions, instal·lacions i actuacions audiovisuals que van tenir lloc a la darrera edició, així com el resultat de les diverses residències artístiques i intervencions comissariades per Eufònic.

Eufònic és una experiència ancorada en el paisatge i oberta a totes les disciplines de l’art d’avantguarda, que aposta per la relació entre creació i territori i que explora les diverses vinculacions entre arts sonores i visuals. En la tercera edició de la seva extensió urbana es redefineixen les propostes presentades en l’edició estiuenca, posant el focus en les peces sorgides de les residències artístiques i portant més enllà tant les actuacions com els muntatges comissariats per a l’ocasió. A Eufònic Urbà hi haurà instal·lacions, propostes multidisciplinàries, experimentació i investigació sonora i visual, diàleg entre disciplines i creació en viu. Totes les activitats d’Eufònic Urbà són d’entrada gratuïta. 

Actuacions, instal·lacions, accions sonores i visuals

A Eufònic Urbà hi haurà actuacions especials com la presentació per primer cop a Barcelona de l’escultura sonora Nautilus de Xavi Lloses: una proposta que uneix l’antipianisme, l’espectacle audiovisual i la reacció lumínica (a càrrec de Playmodes). En l’apartat estrictamente musical, també estaran a Eufònic Urbà, Rauelsson amb un concert especial amb piano, Edu Comelles en format banda de violoncel, guitarra i bateria, Pedro Vian en un directe acompanyat als visuals per Mau Morgó i el diàleg entre l’artista visual Alba G. Corral i el grup d’ambient eteri Combray.

Eufònic aposta cada any per la creació artística ja sigui a través del comissariat o bé a través de la convocatòria de residències artístiques, amb la col·laboració del Centre d’Art de les Terres de l’Ebre Lo Pati. Artistes residents de l’edició 2015 han estat Rubén Patiño -que presentarà una peça audiovisual altament radical – i les artistes noruegues Tonje Alice Madsen & Camilla Vatne Barratt-Due, que presentaran una peça que combina poesia, política, collage sonor i visual. El media artist, músic i performer alemany, resident a Barcelona, Jan Mech presenta la instal·lació site specific “Trenes y pájaros, pajáros y trenes” que es va estrenar a l’Antic Molí d’Oli d’Ulldecona i que a l’Arts Santa Mònica ocuparà l’espai del Mediaquiosk, a peu de carrer. L’artista visual canadenc Diagraf va instal·lar-se uns dies al Delta de l’Ebre per investigar la tecnologia de les ulleres Moverio d’EPSON i el resultat, que implementava les seves creacions visuals al paisatge del Delta, es podrà veure també a Eufònic Urbà. També entorn a la intervenció del paisatge visual a través del hackeig girava la instal·lació de MobiliyLab al Parc Natural del Delta que a Arts Santa Mònica s’adaptarà al paisatge del final de la Rambla.

 

Artistes Eufònic Urbà 2015

Concerts i actuacions audiovisuals

Xavi Lloses

La impressionant escultura sonora de Xavi Lloses, “Nautilus”, és alhora un instrument i una instal·lació sonora dissenyada amb la col·laboració de Playmodes. Eufònic Urbà s’inaugurarà el dijous 10 de desembre amb l’actuació de l’autor amb aquest instrument especial.

Pedro Vian + Mau Morgó

Una de les poques ocasions de veure en format directe Pedro Vian, un dels noms més interessants de l’electrònica catalana, com ha demostrat al capdavant del seu segell Modern Obscure Music, i que per a l’ocasió l’uneix al jove creador visual barceloní Mau Morgó.

Rauelsson i Christoph Berg

L’artista de Castelló resident a Portland, col·laborador de noms de referència com Peter Broderick, portarà la seva magistral combinació de neoclàssica, pianisme, electrònica i experimental a Eufònic Urbà 2015 amb una actuació amb piano de mitja cua i la col.laboració especial del violinista Christoph Berg, membre del projecte d’electroacústica Field Rotation.

Combray + Alba G. Corral

L’afortunat matrimoni format pel grup d’ambient Combray i l’artista visual Alba G. Corral trasllada les seves atmosferes oníriques i etèries a les parets del claustre del Santa Mònica.

Edu Comelles

Un dels artistes experimentals més destacats del país en format únic de banda acompanyat de cello, guitarra i bateria amb tres artistes de renom com Sara Galán, Fernando Junquera “Negro” i Avelino Saavedra, presentant el seu nou disc acabat de sortir.

Vídeo, so, creació en residència artística

Rubén Patiño

Fruit de la seva residència artística a Eufònic 2015, presenta una peça resultat de la seva investigació entorn aquestes paraules clau: “composició algorísmica, llacuna, fang, hibridació, Acid House”.

Tonje Alice Madsen & Camilla Vatne Barratt-Due

Investigadores i artistes sonores noruegues, van estar 15 dies treballant enmig del Delta de l’Ebre per elaborar una peça que a partir del treball amb acordió, veu i vídeo parla de política i feminisme.

Diagraf presenta EPSON Moverio

L’artista canadenc Diagraf va passar una setmana al Delta treballant amb la realitat virtual i el paisatge que s’unien en l’experiència vinculada a la tecnologia de les ulleres Moverio d’EPSON. A Arts Santa Mònica s’explicarà el seu projecte i podrem viure de primera mà aquesta experiència delicada i subtil.

Lukas Adolphi

The Micronaut – Flashlight

Artista alemany seleccionat en la convocatòria de residències artístiques Eufònic 2015, a on va crear una peça audiovisual que recull una tempesta elèctrica al Delta.

Instal·lacions

Xavi Lloses

Nautilus

El premiat projecte de Xavi Lloses (Premi Puig Porret 2014) és una impressionant escultura sonora, un instrument i alhora una instal·lació: amb 24 tubs de metacrilat, funciona de forma autònoma i interactiva. Inèdita a Barcelona, la peça es podrà veure al llarg de només un dia, el dijous dia 10.

Jan Mech

Trenes y pájaros, pájaros y trenes

Projecte site specific presentat a l’Antic Molí d’Oli d’Ulldecona dins Eufònic 2015, que s’adapta ara a l’espai de l’Arts Santa Mònica. Reputat media artist alemany, Jan Mech ha presentat les seves obres a centres com la Tate de Londres, la Tàpies de Barcelona o el Pompidou de París.

MobilityLab

Telesònic mirador-escoltador

Adaptació del projecte presentat a Eufònic 2015 al parc MónNatura Delta d’un telescopi hackejat al que se li afegien capacitats interactives. A Barcelona s’instal·larà a la terrassa de l’Arts Santa Mònica, canviant la fauna natural per la urbana.

Vicent Matamoros (Taller Baschet UB)

Atzavara

Vicent Matamoros va guiar una excursió sonora per la serralada del Montsià que culminava amb diverses troballes d’escultures sonores. Per a Eufònic Urbà adapta a l’exterior de l’Arts Santa Mònica una d’aquelles peces que es podrà veure i sentir al llarg dels quatre dies del festival.

Accions escèniques i sonores

Sergi Fäustino

Concert per esforç i so

L’ex-Fura dels Baus presenta una acció en la que es combina dança extrema i so a partir dels sensors que l’artista porta al seu cos i la interacció amb l’entorn. Una experiència intensa i immersiva on el públic, cercat pel ballarí, és destinatari i part activa dels seus moviments.