Gràcies per fer-nos créixer en la 13ª edició!

Toca fer balanç d’una 13a edició que va concentrar el gruix de la programació entre l’11 i el 14 de juliol. El festival, que enguany ha canviat de dates, s’ha expandit per les quatre comarques de Terres de l’Ebre. Amposta, epicentre del festival, ha comptat amb el gruix de la programació: el magnífic saló del Casino ha programat la música més transgressora, amb directes de Pierre Bastien Tatsumi & Masako; la sala de ball de la Lira ha presentat electrònica i revisitació del pop, amb directes memorables de Verde PratoOdalie o els molt contundents Blu Boi; el Casal d’Amposta ha programat els shows audiovisuals de Novi_sad Ryoichi Kurokawa o PoleTwo, i les nits d’Eufònic s’han celebrat a l’aire lliure, al Castell d’Amposta, i ha comptat amb l’energia i la contundència emocional d’Infanta, Balma i Linalab Band, entre molts altres. Tots ells, en espais urbans i de fàcil accés, que han permès una fàcil mobilitat a peu durant els dos dies centrals del festival.

Un punt i a part mereix l’impressionant espectacle de Playmodes a l’Observatori de l’Ebre a Roquetes, “Astres”, en una nit màgica amb prop de 250 persones bocabadades pels làsers enfocant els estels. El festival també ha programat a les poblacions de TortosaSant Jaume d’Enveja, Bot, Campredó, Miravet, Paüls, La Sénia, Deltebre, Gandesa i Ulldecona, tant els dies centrals del festival, de l’11 al 14 de juliol, com els del Pòrtic Eufònic, del 4 al 7 de juliol.

Eufònic 2024 també s’ha expandit per espais naturals del Delta, amb nous paisatges per a les activitats del festival que s’han imposat com a magnífics escenaris per a la música, la poesia o la dansa. Aquest és el cas de l’Embarcador de Balada, pedania entre Amposta i Sant Jaume d’Enveja o la barraca de l’Encanyissada, que han acollit programació tant dissabte com diumenge, en horari de matí i migdia; la dansa i la performance poètica al Bosc de Ribera, la passejada literària per parlar de la fragilitat del territori fins al Mirador de Migjorn, davant de la desembocadura del riu, o l’acció site-specific de Shoeg en una olivera centenària a La Sénia, entre altres.

La vinculació entre art, ciència, tecnologia i la relació amb el territori ha estat un dels eixos vertebradors d’Eufònic 2024. Aquesta línia s’ha vist reflectida en moltes de les 10 instal·lacions artístiques d’enguany: la instal·lació sonora immersiva d’Edwin van der Heide al Centre d’Art Lo Pati -que es pot visitar fins al 28 de juliol; la impressionant peça d’art digital d’Anna Rierola, inspirada en “El jardí de les delícies” de El Bosco; “Thalastasi”, el projecte de ciència i art que parla dels microorganismes marins; o la instal·lació sonora d’insectes robòtics del madrileny Miguel Aparicio que recrea el paisatge sonor aquàtic i terrestre de diferents espais del Delta, entre altres.

Amb el canvi de dates, Eufònic s’ha proposat interrelacionar amb altres festivals del territori. En col·laboració amb Deltebre Dansa ha presentat l’espectacle de nova creació del músic Tobia Tauber, l’artista visual Yannick Jacquet, del col·lectiu AntiVJ, i els ballarins Ching Ying i BBoy Issue, en una impressionant peça que va omplir la carpa del festival; i en col·laboració amb la biennal Manifesta 15 Barcelona Metropolitana, la performance poètica de Rosa Tharrats Gabriel Ventura. 


Eufònic Pro
 s’ha impulsat i establert com la trobada dels professionals de la cultura perifèrica a la Catalunya sud, coproduït amb l’Escola d’Art i Cultura de la Diputació a Tortosa, i que enguany ha suposat un vertader diàleg entre les diferents sensibilitats i aproximacions a la ciència des de les arts, tant des del fet digital com del fet performatiu, amb més de 70 professionals participants.

A més, Eufònic ha iniciat enguany un nou projecte de cooperació en col·laboració amb set festivals europeus, “Co-vision – Cartografiant el patrimoni natural”, una iniciativa que té com a objectiu cocrear i coproduir un model de continguts culturals al voltant dels reptes ambientals a través d’una estratègia participativa cultural. El dimecres 10 de juliol es va presentar a la seu d’IRTA La Ràpita la primera part del projecte, que s’allargarà fins al 2026, en una jornada de debat amb la participació de diferents entitats del territori com la Confraria de Pescadors de Sant Pere o la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, entre altres, així com  artistes i ciutadans i ciutadanes amb preocupacions sobre l’emergència climàtica i els seus efectes en un territori tan fràgil com el deltaic.


A Eufònic també s’han presentat les primeres “colònies digitals”, BotCamp, un ‘stage’ de tres dies a la Terra Alta on diversos participants han compartit coneixements de la mà de quatre mentores, amb un programa específic d’actuacions al voltant del codi generatiu, les automatitzacions en l’art i l’omnipresència dels bots.

ANOTEU LA DATA: ja podem anunciar les dates per l’any vinent, del 10 al 13 de juliol de 2025, com sempre amb un seguit d’activitats i inauguracions prèvies que suposen una porta d’entrada als dies grans del festival.